Siedem sposobów na ożywienie służbowego ubioru
DRESS CODE to zbiór zasad dotyczących wizerunku, obowiązujący w wielu firmach. »
Izabela Cisek“Netporady bardzo mi pomogły, kiedy stalam na życiowym zakręcie. Dzięki nim przetrwałam burzę w moim życiu...”
Nie czekaj zadaj pytanie eksperci czekają
Profesjonalna kucharka to skarb. To rzemieślniczka i artystka w swoim fachu. Zawodowa kucharka dysponuje ogromną wiedzą oraz umiejętnościami, które wykorzystuje do przyrządzania, gotowania czy pieczenia potraw, które dostosowane są do szczególnych okazji.
Predyspozycje do pracy w zawodzie kucharza
Tak zwana prawdziwa kucharka musi posiadać niepospolity smak, aby umieć dogodzić każdemu. Sztuka niebywale trudna. Niezbędny jest także zmysł estetyczny, poczucie elegancji w sztuce podawania potraw, dekorowania ich, a także stołów. Niewątpliwie przyda się wyobraźnia, która tak naprawdę zachęca kucharza do eksperymentowania. Kucharka musi być osobą również komunikatywną, ponieważ musi czasem kontaktować się z klientami oraz z zespołem w którym pracuje.
Jak zostać profesjonalną kucharką?
W Polsce w ostatnim półwieczu niewątpliwie doszło do upadku zawodu kucharza - sztuka kulinarna straciła na znaczeniu, a warunki pracy kucharzy i jakość produktów pozostawiały sporo do życzenia. Pamiętając zakładowe czy szkolne stołówki wiemy, że kucharkom obce było dekorowanie potraw czy eksperymentowania, a zawód miał bardzo niski status społeczny.
Pocieszającym wydaje się być fakt, że od kilkunastu lat sztuka ta wraca do łask, a wraz z nią także zawód kucharza. Bycie szefową kuchni w porządnej restauracji na miarę Magdy Gessler - to dziś marzenie niejednej młodej dziewczyny. To one są renomą restauracji i to dla nich - a nie do samego lokalu - przychodzą klienci.
Dla najlepszych szefów kuchni oznacza to niezłe wynagrodzenie i przede wszystkim satysfakcję. Coraz częściej kucharki uczestniczą też w konkursach, wyjeżdżają za granicę i prowadzą bardzo interesujące życie. Większość kucharzy w Polsce może zdobyć ten zawód dzięki nauce w szkole gastronomicznej - zawodowej lub technikum.
Obecnie niektóre uczelnie niepaństwowe oferują studia gastronomiczne i kucharskie, głównie na kierunkach hotelarsko-gastronomicznych.
Pewne jest, że współczesna kucharka nie powinna zaniedbać edukacji i jeśli to możliwe, zdobyć wyższe wykształcenie. Jednak najczęstszą i najkrótszą drogą jest edukacja w szkole średniej lub policealnej.
Takich szkół jest w Polsce wiele; dają one absolwentom umiejętności przyrządzania różnych potraw i dań dopasowane do potrzeb klienta, a także - co jest nowością w zawodzie - obsługi imprez okolicznościowych, np. przyjęć.
Wykształcenie kucharskie zapewnia też możliwość kontaktu z nowoczesnymi urządzeniami współczesnego zakładu gastronomicznego. Nauka w takiej szkole kończy się egzaminem z nauki zawodu i uzyskaniem dyplomu: pracownik wykwalifikowany w zawodzie kucharz małej gastronomii lub po prostu technik przetwórstwa żywności.
Początki w tym zawodzie i w nauce bywają ciężkie, szczególnie na zajęciach praktycznych. Uczniowie nie tylko skupiają się na teorii, ale i na ćwiczeniu fantazji. Nowoczesne szkoły doskonale wiedzą, że to niezbędna cecha kucharzy.
Rynek pracy dla kucharzy
Początki na pewno nie należą do najłatwiejszych, a konkurencja jest spora. Niemniej już po kilku latach praktyki i zdobycia dyplomu mistrza można zostać szefem kuchni. Na takim stanowisku często wymaga się 5-8 lat doświadczenia zawodowego.
Szef kuchni może być w swojej pracy odpowiedzialny za zespół pracowników i właściwie odejść od robienia wszystkiego samodzielnie. Inną możliwością pracy jest catering.Catering jest modny i opłacalny: firmy, które organizują szkolenia czy konferencje wolą zamawiają posiłki na zewnątrz niż utrzymywać pracowników, którzy są im potrzebni od czasu do czasu. Kolejną opcją jest praca dla wykształconych kucharzy u armatorów - czyli na promach czy statkach morskich.
„Nigdy nie chciałam być kucharką i tak naprawdę do szkoły gastronomicznej trafiłam przez przypadek. Po szkole trafiłam do pracy biurowej. W między czasie okazało się, że to co ugotuję bardzo smakuje ludziom, zapraszano mnie na różne imprezy jak wesela czy komunie jako szefa kuchni. Chcąc nie chcąc wróciłam do zawodu i pracowałam długie lata w stołówce zakładowej. W latach dziewięćdziesiątych przejęłam lokal zakładowy, który właściwie działa do dziś. U nas można zjeść dobrze i bardzo smacznie”. Zosia, 58 lat, właścicielka restauracji
Zarobki kucharzy
Zarobki początkujących kucharzy nie należą do najwyższych. Zdecydowanie zależą one od renomy miejsca pracy, ale zwykle nie przekraczają 1200-1500 zł na rękę. Wraz z awansem na mistrza lub szefa kuchni mogą wzrosnąć do około 2-4 tys. zł. Kucharka pracująca na własny rachunek i świadcząca usługi cateringowe może zarobić nawet kilkanaście tysięcy w miesiącu. Zdarza się to jednak dość rzadko.
Lukaaa ~ 2013-01-11 20:53:34
xyz ~ 2013-03-10 13:14:30
Alicja ~ 2013-04-14 17:37:37
333 ~ 2013-07-02 20:06:40
kamila ~ 2013-12-04 11:14:56
kamila ~ 2013-12-04 11:15:45
nieznajomy ~ 2014-03-15 20:24:31
nieznajomy ~ 2014-03-15 20:25:28
renka ~ 2014-09-14 10:50:13
sopelek44 ~ 2015-02-28 17:36:38
Awerkka ~ 2015-03-31 19:38:09
Majka ~ 2015-04-11 17:05:26
joLLa ~ 2015-04-27 18:45:12
elwirra ~ 2015-05-31 16:14:07
kucharz ~ 2015-08-16 16:37:14
patryk ~ 2015-08-16 16:42:51
ilonka ~ 2016-01-26 18:57:07
Bogumiła ~ 2016-06-23 16:45:49
Iza Cisek – trenerka rozwoju osobistego, dziennikarka, doradczyni do spraw wizerunku. Karierę w świecie mody rozpoczęła 15 lat temu jako stylistka ( Twój STYL, She, Cosmpolitan, Playboy, Wysokie Obcasy, Glamour, Uroda), potem była szefową działu mody w miesięczniku Blask i redaktorem mody w VIVA!oraz VIVA! MODA. Przez 2,5 roku pełniła funkcję zastępcy redaktor naczelnej magazynu Gala. Projektowała buty dla projektantów mody ( kolekcje dla Tomasza Ossolińskiego, Ani Kuczyńskiej, Dawida Wolińskiego, Gosi Krzemień) oraz na indywidualne zamówienie. Przygotowywała stylizacje do kilkudziesięciu pokazów mody. Jest doradcą w kwestiach wizerunku oraz kostiumografem. Wykłada modę w Szkole Stylu z Elle Moniki Jaruzelskiej. Od marca 2011 zaangażowana jako konsultantka w projekt Atelier Tomasza Ossolińskiego w warszawskim Hotelu Bristol.Umiejętności dziennikarskie zdobywane w kobiecych i modowych magazynach z czasem wykorzystała jako autorka tekstów oraz redaktorka miesięcznika „Sens – Poradnika Psychologicznego”. I to właśnie rozwój, psychologia, praca z ciałem oraz zdrowie pojmowane holistycznie, czyli tematy wspierające wewnętrzny wzrost i budowanie dobrostanu, są jej teraz najbliższe. Współpracuje z „Pomocnikiem Psychologicznym Polityki”. Jest redaktor prowadzącą e-magazynu rozwojowego „endorfina” przy Dojrzewalni Róż. W swojej pracy w unikalny sposób łączy kilkunastoletnie doświadczenie zdobyte w świecie mody z umiejętnościami psychospołecznymi. Jest trenerką rozwoju osobistego, absolwentką trzyletniej Szkoły Trenerów przy Dojrzewalni Róź. Od kilku lat pracuje z kobiecymi grupami, prowadzi roczną grupę „Kobiety w wewnętrznej podróży” oraz autorski, tygodniowy warsztat wyjazdowy „W poszukiwaniu Bogini w sobie”. W pracy trenerskiej interesuje ją tematyka postrzegania własnego ciała, poczucie własnej wartości, kobiecość i seksualność.
Mam na imię Monika jestem absolwentką ekonomii na Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Przez kilka ostatnich lat byłam Branch Managerem w Oddziale brytyjskiej spółki w Polsce, gdzie oprócz typowych spraw administracyjno- marketingowo- zarządczych zajmowałam się rekrutacja i selekcją. Jestem wielka fanką samorozwoju i pracę w korporacji zamieniłam na pracę z pasją, która związana jest z przekazywaniem wiedzy i kompetencji. Ukończyłam również liczne, certyfikowane kursy trenerskie, dodatkowo studiuje psychologię. Obecnie przeprowadzam szkolenia z umiejętności miękkich oraz współpracuje z kilkoma firmami w zakresie konsultingu HR miedzy innymi dotyczącymi rekrutacji i selekcji, szkoleń, ocen pracowniczych. Oprócz HR-u pasjonują mnie również podróże, zarówno dalekie jak i bliskie. Poza tym wieczorem uwielbiam słuchać jazzu.
Nasze porady są bezpłatne.
Porad udzielają Eksperci.